اسلامطب اسلامیفارسی مقالات

“نگهداری کبوتر؛ مفید یا مضر! “از دیدگاه اسلام

طب اسلامی را نمی توان فقط یک سری توصیه دارویی دانست! حتی صرفا به تغذیه توجه نشده است بلکه قسمت بسیار مهمی از طب اسلامی توصیه هایی است که جنبه دارویی ندارند بلکه به جنبه های معنوی و روحی انسان هم توجه شده است.

یکی از این نکات که فرهنگ غلطی بر علیه آن ایجاد شده نگهداری حیوانات خانگی و به خصوص کبوتر است.

این سنت از ائمه ما به ما رسیده که به نگهداری کبوتر اهمیت می دادند و آن را مایه برکت می دانستند اما با تغییر فرهنگ و حتی تغییر شکل خانه ها از خانه های بزرگ به خانه های کوچک و آپارتمانی، خیلی از این فرهنگ رو به فراموشی نهاده است. و یکی از علت های زیاد شدن بیماری ها خصوصا بیماری های روحی اهمیت ندادن به این توصیه هاست.

این نکته هم خالی از لطف نیست که حتما نباید ما بیمار باشیم یا بیماری روحی داشته باشیم تا دنبال این توصیه ها برویم بلکه آن چه در طب اسلامی به طور عمومی اهمیت بیشتری دارد پیشگیری از بیماری هاست.

این تاکیدات در روایات به وضوح به چشم می خورد و این پرنده را موجودی با برکت و مبارک دانسته است.

برکت کبوتر :

به روایت ابوبکر حضرمی ، امام صادق علیه السلام فرمود: هر که خواهد پرنده ای در خانه نگهدارد کبوتر سفید بگیرد که آن بیشتر ذکر و تسبیح خدا می کند و ما اهل بیت علیه السلام را دوست میدارد.

امام کاظم علیه السلام فرمود : خانه را از سه چیز خالی نگذارید که وجود آنها موجب آبادانی خانه است : گربه و کبوتر و خروس و اگر با خروس انیسه (مرغ) باشد مانعی ندارد جز آنکه فضله اش مکروه است.

عبدالکریم بن صالح گفت: بخدمت امام صادق علیه السلام رسیدم دیدم سه کبوتر سبز بر بستر امام (ع) فضله افکنده بودند عرض کردم : فدایت شوم این کبوتران بر بستر فضله افکندند فرمود : نه، مستحب است که اینها در خانه نگهداری شوند.

راوندی (ره) در کتاب لب اللباب آورده است که : رسول خدا (ص) نگاه کردن به ترنج و کبوتر قرمز را دوست می داشت.

به روایت ابوبصیر (ره) امام صادق علیه السلام فرزندش اسماعیل را از نگهداشتن فاخته منع کرد و فرمود : اگر ناگذیر از نگهداری پرنده ای باشی کبوتر سفید بگیر زیرا آن بسیار یاد خدای تعالی می کند.

عثمان اصفهانی گفت : اسمعیل بن امام صادق علیه السلام از من پرنده ای از پرندگان عراق خواست من کبوتر سفید را به او هدیه کردم امام صادق علیه السلام چون آنرا دید فرمود : همانا کبوتر سفید گوید :برکت باد شما را برکت باد شما را آنرا نگاه دارید.

احمدبن عائذ از ابی خدیجه گفت : از امام صادق (ع) شنیدم می فرمود : این کبوتران (مکه معظمه) از نسل کبوتران اسمعیل بن ابراهیم علیهما السلام می باشند.

کبوتر و ایمنی از آزار جن و ارواح:

بروایت عبدالله بن سنان امام صادق علیه السلام فرمود: مردی از ترس و وحشت به رسول اکرم صلی الله علیه و اله و سلم شکایت کرد فرمود : در خانه خود یک جفت کبوتر نگهدارد.

در روایت دیگری از امام صادق علیه السلام در کتاب مکارم الاخلاق آمده است که «لیس من بیت نبی إلا و فیه حمام لأن سفهاء الجن یعبثون بصبیان البیت فإذا کان فیه حمام عبثوا بالحمام و ترکوا الناس»؛ (سنن النبی ،ص۱۴۲/۱۳۸از ملحقات مسکن)

«در خانه همه انبیا کبوتر نگهداری می شده است ؛ زیرا سفیهان جن ، همواره با کودک خانه بازی می کنند و آنها را به خود سرگرم می کنند واگر کبوتر درآن خانه باشد، این جنیّان با کبوتران مشغول می شوند ودیگران را رها می کنند.»

محمد بن کرامه گفت : در منزل امام کاظم علیه السلام یک جفت کبوتر دیدم ،کبوتر نر، سبز رنگ و متمایل به مشکی بود ولی ماده، رنگ سیاه داشت ، و حضرت را دیدم که نان را از سفره بر میداشت و برای آنها خورد می کرد و می ریخت و می فرمود : اینها در شب حرکت می کنند و با من انس میگیرند و هیچ جنبنده ای نیست از ارواح که در شب در خانه بحرکت آید جز آنکه خدا به وسیله این کبوتران آن را دفع فرمایید.

کبوتر راعبی و لعن قاتلان امام حسین علیه السلام :

از امام صادق علیه السلام روایت شده است که فرمودند: « إتخذوا الحمام الراعبیه فی بیوتکم فإنها تلعن قتله الحسین بن علی بن ابی طالب علیهم السلام و لعن الله قاتله»

«کبوتر راعبی را در خانه‌هایتان نگهداری کنید که او قاتلین حسین بن علی بن ابی طالب را لعنت می‌کند و خدا قاتلین او را لعنت کند.(بحارالانوار، ج۴۴، ص۳۰۵)

مرحوم ملامحسن فیض کاشانی در توضیح کبوتر راعبی چنین گفته است: «الحمام الراعبی کأنه الذی فی رجلیه ریش»

« کبوتر راعبی گویا کبوتری است که در پاهای او پَر (در اصطلاح، پا پَر) است.(الوافی، ج۲۰، ص۸۵۶)

Tags
Show More

admin

Shia in Islam is providing authentic values of islamic world

Related Articles

جواب دیں

آپ کا ای میل ایڈریس شائع نہیں کیا جائے گا۔ ضروری خانوں کو * سے نشان زد کیا گیا ہے

Close